Overhandigen van petitie en richtlijnen voor karperbenutting uitgesteld

Petitie : Laat de Spiegels voor de Sport ! Dit bericht was bedoeld als aankondiging maar is nu niet meer dan een mededeling. Jullie herinneren je vast de petitie: Laat de spiegels voor de sport! Die petitie lanceerden wij  op beurs Carp 2012  en is door karpervissers massaal (ruim 7000) getekend. Het heeft, vanwege de constructieve dialoog met de Combinatie van Beroepsvissers (CvB), even geduurd voor we die petitie niet alleen als stok achter de deur dachten nodig te hebben. Dat moment is wel gekomen. Hoewel de BVK steeds in gesprek is gebleven met de CvB kunnen wij het laatste zetje niet geven. We waren dichtbij een convenant en we hebben een set richtlijnen opgesteld waarmee uitwassen van karperbenutting bij naleving voorkomen worden. Echter voor concretisering en naleving heb je vaak óf goed draaiende VBC’s, óf federaties en hsv-en nodig die hun nek willen uitsteken.

Hoewel wij steeds hebben gezocht naar creatieve oplossingen waar niet direct geld mee is gemoeid, stuurde de CvB daar later in het proces meer op aan. Directe compensatie is ons een brug te ver.

Wij zijn er dus met de CvB uiteindelijk niet uitgekomen. Ondertussen gaat de benutting van karper gewoon door en zonder goede afspraken gaat dat ons gegarandeerd heel wat karpers kosten waaronder dus ook gemonitorde projectpiegels. Dat op z’n beloop laten is voor ons geen optie. Sportvisserij Nederland is in onze ogen de belangenbehartiger bij uitstek daarom hebben we op hen een klemmend appèl gedaan om in dit stadium bij te springen en, in afwachting van wettelijke maatregelen, iets extra’s te doen voor karper en daarmee voor karpervissers.

We hebben enkele belangrijke mensen binnen Sportvisserij Nederland vervolgens herhaaldelijk benaderd. Helaas bleek op hetzelfde moment De KSN niet kon leven met onze richtlijnen noch bereid was om de petitie te overhandigen. Het plan was namelijk om de dozen met petities plus de door ons opgestelde richtlijnen aan de voorzitter van Sportvisserij Nederland en de voorzitter van de Combinatie van Beroepsvissers op de VISMA-stand van Sportvisserij Nederland.

Waar precies het probleem zit, daar zijn we nog niet achter, maar feit is wel dat er een stilte viel en we niet welkom zijn geheten op de VISMA-stand van Sportvisserij Nederland om petitie en richtlijnen aan te bieden.

Passend bij een hoofdpijndossier staan de petities dus nog steeds ongebruikt in de schuur. Wij zijn toch niet de enigen die zich echt druk maken om benutting van karpers en tegelijk constructieve oplossingen willen aanreiken? We hopen dat het kwartje valt en men begrijpt dat wij niet achteroverleunend willen en zullen wachten tot de laatste beroepsvisser van Nederland de deur achter zich dicht heeft getrokken en de totale bescherming van de door ons zo gekoesterde karpers een feit is.

Wordt dus wederom vervolgd…

Staande wand

FacebooktwittermailFacebooktwittermail