Jaargang 2021

 

 

Nieuwsbrief #26 – 2021

Wat kunt u lezen in deze nieuwsbrief? Joris Weitjens laat zijn licht schijnen over uitzettypes, waaronder de edelschubkarper. Het vinden van leveranciers die niet alleen naar onze wensen luisteren maar ze ook nog weten te vervullen valt nog niet mee. Van diverse kanten kwamen deze keer weer (SKP-)verslagen binnen van de afgelopen periode. Zo kunt u lezen over het Haagse, over Vlaanderen en zijn er updates van de Matching Community. Uiteraard ontbreekt ook de gewaardeerde rubriek ‘bijzondere terugmeldingen’ niet. Tot slot beschrijft Robert Paul Naeff zijn ervaringen met betrekking tot karperuitzettingen op een rivier in Frankrijk.

Nieuwsbrief #27 – 2021

Het was een roerige zomer. Of het nu te maken heeft met klimaatverandering of niet, de heftige overstromingen in Limburg en België van juli hadden ook consequenties voor karper en karperbeheer. Zowel in deze nieuwsbrief-analyse als op de website vind je veel informatie hierover. De Oostvaardersplassen en met name de overzetting van 100 ton karper in het Markermeer vraagt al enige tijd onze kritische aandacht. Past dit in het door SKP’s uitgevoerde karperbeheer van de afgelopen twintig jaar? Zitten karpervissers te wachten op meer aanbeten van ‘polderschubs’ of wachten ze liever wat langer op die grote spiegelkarper of edelschub?

Bij bijzondere meldingen weer de nodige ‘wonderlijke migranten’: bijvoorbeeld een oude spiegel uit Amsterdam die al jaren in de Biesbosch blijkt te zwemmen en zelfs een absolute schoonheid die de Maas bezocht. Ondertussen worden de ‘spiegeltjes’ van weleer serieus groot. Voor het SKP-KGO is de eerste 20 kg plus een feit en in deze nieuwsbrief zelfs twee vangstmeldingen van boven de 25 kg waarmee eentje Joris z’n Naeffje-record na 33 jaar verpletterde! Ook op karpermigratiegebied valt er genoeg te beleven in deze 27ste editie van de BVK-nieuwsbrief. Opvallend veel projectspiegels verruilen op latere leeftijd de uitzetomgeving voor het echt grote water, het Markermeer en verder. Dat lijkt een patroon. Zo ook een projectspiegel van SKP-Weesp die tot verbazing van Ate Loonstra 15 jaar lang onder de radar verbleef om in 2020 in het Amsterdam-Rijnkanaal op te duiken en vervolgens meermaals wordt gemeld uit de omgeving Markermeer, een schutsluis en ruim 40 km naar het noorden!

Nieuwsbrief #28 – 2021

Op de cover een van die rijenkarpers uit 2001 van de IJssel die laat zien wat een geweldige hobby wij hebben! Dat heet vruchten plukken van je werk. In deze nieuwsbrief aandacht voor verschillende opmerkelijke SKP-records.

Verder deelt Filip z’n ergernis over de tendens om SKP-uitzettingen stil te houden om daar als lokale karpervissers uitsluitend zelf de vruchten van te kunnen plukken. Een bedenkelijke ontwikkeling. Wij constateren nog een andere ontwikkeling: karperuitzettingen in grotere watereenheden – denk aan grote zandwinplassen –  zijn steeds lastiger te realiseren zijn. Waterbeheerders staan vol op de rem ook al gaat het om te verwaarlozen aantallen (uit te zetten) karpers. Het betekent dat de toekomst van veel bekende karperwateren op het spel staat. De BVK bekijkt hoe ze hierop invloed kan uitoefenen.

Als BVK zien wij ook graag dat onze achterban kan en wil blijven meedenken over karper- en visstandbeheer. Het zou ons wat waard zijn als de cursussen visstandbeheer terugkomen bij Sportvisserij Nederland en we leveren zelf graag een bijdrage. Sportvisserij (b)lijkt geïnteresseerd! In de rubriek SKP-kort uitgebreid SKP-nieuws van Ruud Wagner uit Nijmegen. Ook aandacht voor een scala aan nieuwe SKP’s veelal in federatief water en we eindigen met het oplaten van een mooie ballon: SKP Markermeer/IJsselmeer.

Uiteraard ook weer de nodige ‘bijzondere meldingen’ met ook eens een gematchte edelschub in the picture en we sluiten af met een prachtige Valkenswaarder uit de Linge met een lengte van meer dan een meter!

 

Voor het bekijken van de elektronische versie van de Nieuwsbrief heeft u Adobe Acrobat Reader nodig. Deze kunt u hier downloaden.

 

FacebooktwittermailFacebooktwittermail