Jaargang 2016

 

Nieuwsbrief #11 – 2016

Het zal wel opvallen dat er op de cover voor het eerst een schubkarper staat. Een projectschub zou je eigenlijk moeten zeggen. Mike Molleman van het SKP Wilnis geeft ons het goede voorbeeld door een bij uitzetting gefotografeerde edelschub van een buurproject te matchen. Dat is precies waar de BVK voor staat: elkaar stimuleren. Niet alleen uit hobby maar ook omdat het verzamelen van gegevens onmisbaar is en blijft bij modern karperbeheer.

In deze Nieuwsbrief wordt ook uitgebreid de tijd genomen om onze vereniging voor de spiegel te plaatsen en na te denken over onze koers en profilering, naadloos hierop aansluitend is de toenadering tussen enerzijds de BVK, en anderzijds de belangenbehartigers van karpervissers in Nederland (De KSN) en België (VBK).


Nieuwsbrief #12 – 2016

Deze opnieuw lijvige nieuwsbrief werd zoals steeds prachtig vorm gegeven door Raymond Hakkert. Om jullie niet te overvoeren besloten we al de Spiegel van de maand buiten deze NB te houden, maar er gebeurt zoveel in SKP-land dat we alsnog selectief zijn geweest. Dit is ook de periode dat we veel vragen krijgen over de beste keuze wat betreft leveranciers en kwekers. Dat aanbod hebben we weer op een rijtje gezet voor jullie en dat overzicht zetten we ook op onze website zodat iedereen er z’n voordeel mee kan doen. Eén van onze doelstellingen is: gevarieerde karperbestanden in open(bare) wateren. Dus zetten we voorlopig in om het aanbod van mooi beschubde spiegels te verhogen. Initiatieven in die richting steunen we dus van harte en die ‘kweekwaar’ krijgt dus ook onze voorkeur en extra aandacht. Positieve discriminatie, zeg maar…

Ronduit verheugend zijn de reacties van SKP’en op onze vraag of er nog iets te melden valt. Dus een lekker lange Kort SKP en genoeg bijzondere meldingen om je maat die ‘m niet las de loef mee af te steken…

   Nieuwsbrief #13 – 2016

Melden is vaak het begin van mooie ontdekkingen en dit keer levert het ook nog eens een prachtige coverfoto op voor onze Nieuwsbrief. Melders worden terecht eens extra in het zonnetje gezet in deze NB. De melder van de covervis, Andres de Rouville, doet in deze NB relaas van de vangst van een andere projectspiegel een zogeheten Westlandgrachter uit 2000. In 16 jaar werd deze vis twee keer gemeld! Twee keer door Andres en van precies dezelfde plek: de uitzetplek! Dat roept meteen allerlei vragen op en dat is precies wat ons zo bevalt aan SKP. Sluitende antwoorden hebben we vaak niet, maar hypotheses formuleren op basis van de feiten is een bezigheid die ons als BVK op het lijf geschreven is.

In deze editie staan we stil bij de ‘uitzetgeschiktheid’ van bepaalde uitzettypes. Het lijkt er steeds meer op dat voor goede overleving en navenante groei in open water niet alle uitzettypes even geschikt zijn.

Ronduit verheugend zijn de eerste foto’s en berichten over de karperleveranties in het lopende uitzetseizoen 2016/2017. Liefst drie verschillende leveranciers kunnen in dit lopende uitzetseizoen de verwachting van mooi beschubde spiegelkarpers meer dan waar maken!

Voor het bekijken van de elektronische versie van de Nieuwsbrief heeft u Adobe Acrobat Reader nodig. Deze kunt u hier downloaden.

Adobe Reader

FacebooktwittermailFacebooktwittermail