Uniformiteit bij monitoring

Ruim vijftien jaren geleden startte het eerste SKP in Nederland. Joris Weitjens was toen oprichter en bezieler. Diezelfde Joris houdt nog steeds elk vangstgegeven van een teruggemelde projectspiegel minutieus bij. En Joris niet alleen! Ook andere spiegelkarperprojecten in Nederland en Vlaanderen maken werk van monitoring. Dit resulteert in een berg cijfers. Cijfers die vaak nuttig en leerrijk zijn. Het is bijvoorbeeld best wel boeiend om de groei van projectspiegels van twee verschillende watertypes naast elkaar te leggen. Voorwaarde is dat beide projecten op dezelfde manier data gaan bijhouden. Zo niet wordt dit alsnog een tijdrovende klus.

Je voelt ‘m al aankomen; uniformiteit! In een ideale wereld gebruiken alle projecten in Nederland en Vlaanderen dezelfde manier van gegevens verzamelen. Met enkele muisklikken heb je zo de groei of het trekgedrag van diverse SKP-en in kaart. Vergelijken wordt een eitje.

Gebrek aan uniformiteit zorgt voor chaos!

Als BVK geven we graag een voorzet, een assist, zo je wil. Al geruime tijd gebruiken grote projecten in Nederland (bijv. SKP-AHV) en Vlaanderen (bijv. SKP-KGO) één en dezelfde opmaak. Die opmaak is basic, zonder al te veel franjes. Als projectverantwoordelijke ben je zelf zo vrij om extra kolommen/items toe te voegen. Onze opmaak bevat de basis, en is bijzonder gebruiksvriendelijk (een melding invoeren kost amper een halve minuut). Klik gerust eens op het Excel-bestandje, je zal versteld staan van de eenvoud. Gemakshalve werd er een voorbeeldje ingevuld.

Nog even iets over de kolom ‘uitzettype’. Twijfel je over welk type er toendertijd is uitgezet, of zoek je een bondige omschrijving van de verschillende types, dan kan je op de BVK website nog eens rustig alle uitzettypes doorbladeren. Je vindt de link ernaartoe onder de button ‘Karperkweek’.

Het is niet onze taak om projectverantwoordelijken in een bepaalde richting te dwingen. Wel kunnen we suggesties aanbieden. En dit is daar eentje van.
Start je binnenkort een nieuw spiegelkarperproject op? Zoek dan niet langer naar een efficiënt invuldocument!

In Vlaanderen zijn hengelvangstregistraties (afgekort als HVR) absoluut noodzakelijk om een (onderhouds)uitzetting aan te vragen en goedgekeurd te krijgen. Ook hier heeft de BVK een standaardformuliertje klaar. In West-Vlaanderen is dit inmiddels een vertrouwd documentje, mogelijks kan ook jij (of jouw project) hiermee aan de slag.

Heb je nog vragen rond gegevensverwerking of monitoring, aarzel dan niet om ons te contacteren via contact@karperbeheer.nl


FacebooktwittermailFacebooktwittermail