Mei 2016

Voor mei hebben we jullie een wel heel erg kale spiegel voorgeschoteld. Bij iedereen, ook bij ons, gaat de aandacht in eerste instantie vaak uit naar de meest zichtbare referentiepunten. Bij deze spiegel bleek dit een schubje aan de staart te zijn. Maar in de Vlaamse archieven blijken wel meerdere spiegels over dit eenzaam schubje te beschikken.

Mei 2016 - Plankfoto #1Mei 2016 - Plankfoto #2Mei 2016

Dat de spiegelkarper op de rivier de Leie werd gevangen en beide plankfoto’s uit het archief van het Kanaal Gent-Oostende komen was zeker geen reden voor de projectverantwoordelijke en dus matcher van dienst om deze niet in overweging te nemen want de terugmeldingen wezen al wel vaker uit dat vissen regelmatig de heen- en weerbewegingen maken tussen beide wateren.

We kunnen echter wel besluiten dat er geen match is met de afgebeelde plankfoto’s om volgende redenen:

– Spiegelkarper 528 valt meteen af door de schub aan z’n borstvin, deze ontbreekt bij de vis op de vangstfoto.

– Spiegelkarper 520 heeft eigenlijk als (schub)referentie enkel het staartschubje en de schubbenrij of schubbenkam onder z’n rugvin en daar knelt het schoentje: het aantal schubben van die rij komtniet overeen. 16 tegenover 13. En er zijn ook geen aanwijzingen in vorm van littekens dat er meer hebben gezeten.

Lezers van onze nieuwsbrief zagen deze vis trouwens al eens afgebeeld in de laatste editie van Filip en Maiko on tour 2015, weliswaar deze keer in de handen van Maiko en met een dikke kilogram meer op de weegschaal. Deze vis dook redelijk snel op in het archief van Jeroen Verschaeve onder het spiegelkarperproject van de Leie. Bij deze dus de plankfoto die het wel is. Succes met onze volgende quizvraag!

2,4 kg - 22 November 2011 11,5 kg - 5 November 2015

FacebooktwittermailFacebooktwittermail