Februari 2016

“Voor de leeuwen gooien”: zo kun je onze eerste ronde van de matching quiz best noemen. Zelfs de meest ervaren screeners waren niet zeker van hun zaak en dat hoeft niet te verbazen. Dat de karper weinig aanknopingspunten heeft is duidelijk, maar het is vooral de vangstfoto die veel ruimte voor vergissingen laat. Daar is tenminste één duidelijk aanwijsbare reden voor. De vanger houdt de flank van de karper niet recht in de camera maar onder een hoek; een beetje schuin naar achteren. Op die manier worden de staartwortelschubben bijna aan het zicht onttrokken en lijken schubben meer naar achteren te zitten dan in werkelijkheid het geval is.

Ook de plankfoto’s kun je niet echt ver inzoomen want dan ontstaan er ‘hokjes’ zoals een inzender zei.

Matchingquiz Februari 2016

Matchingquiz Februari 2016 - Plankfoto 1

Matchingquiz Februari 2016 - Plankfoto 2

 

 

 

 

 

 

Laat ik eerlijk zeggen dat ik zelf lang ben blijven geloven in plankfoto 2. Toch nam de twijfel snel toe en het blijkt toch weer een goed motto: bij twijfel direct remmen. Het antwoord is dus:

“Geen van beide”

Alles opgeteld blijkt dat van de 29 inzenders slechts 7 mensen een vol punt hebben gescoord, evenveel keer is op plankfoto 1 gestemd, terwijl er het meest op plankfoto 2 is gestemd (15 keer).

Gezien de drie gestapelde schubben achter het kieuwdeksel valt plankfoto 1 snel af. Bovendien is de schubbenkam (onder de rugvin) opvallend kort en op plankfoto 1 tel je duidelijk meer schubben.

Dan plankfoto 2. Een van de deelnemers deed er een duidelijke foto die de opvallend overeenkomsten laat zien.

Matching-Aanknopingspunten

Toch viel het een ander meteen op dat er bij de vangstfoto variatie in grootte zit bij de schubbenkam, waar deze bij plankfoto 2 vrijwel identiek is. Een ander ziet dat als een onderbreking in de schubbenkam van de vangstfoto.

Dat we geheel positief kunnen zijn over de uitslag (geen van beide) komt omdat ik (door de opgewekte twijfel) opnieuw ben gaan zoeken in de archieven van de AHV. Geholpen door de toelichtingen van inzenders stuitte ik op een terugmelding van een vis die in dezelfde omgeving was gevangen. Het was vooral het omhoog staande uiteinde van de rugvin dat me triggerde. Het donkere v-vormige litteken (voormalige schub) midden op de zijstreep zou me voortaan moeten behoeden voor fouten… De vis bleek al veel vaker gevangen en gemeld. Sterker. Ik had ‘m zelf al twee keer gevangen…

MAtchingquiz Februari 2016 - Vangst 2008     Matchingquiz Maart 2016 - Vangst 2011

De quizvis is een Duitser uitgezet in 2001. Net als de vissen op plankfoto’s 1 en 2 is deze vis via Viskweekcentrum Valkenswaard geleverd en is afkomstig uit een kwekerij bij Dresden. Qua groei en uiterlijk is dit best een wonderlijke vis. Een opvallend trage groeier voor een Duitse vis die me ook al in 2011 voor een ‘matchprobleem’ stelde. Toen woog de vis nog geen 7 kg terwijl dezelfde vis drie jaar eerder al eens over de 8 kg had gewogen. De quizfoto is van juli 2015 en was de vis 79 cm bij 9900 gr.

Matchingquiz Februari - Plankfoto

We willen alle inzenders bedanken voor hun deelname. In het bijzonder degenen die de moeite namen een toelichting te geven. Ook voor ons dit keer zeer nuttig (gebleken) voor het screenen!
Iedereen die geen van beide heeft ingevuld heeft één punt. Had je plankfoto 2 dan bevind je je in goed gezelschap…

Joris Weitjens

FacebooktwittermailFacebooktwittermail