De aanleiding

Matchen van spiegelkarpers blijft voor ons van groot belang. Voor de een is het een passie geworden, terwijl de ander zit te puffen voor z’n scherm. Vinden is altijd leuk maar dat lukt lang niet altijd. René Moolhuizen en ik hebben het matchen van alle (circa 2600) door ons SKP-AHV uitgezette spiegelkarpers in open water verdeeld. Ieder z’n eigen archieven met verschillende uitzetlichtingen. Omdat wij ook nog veel analoog hebben betekent dit dat we niet meteen met elkaar mee kunnen kijken. Soms ruilen we eens wat archieven om en dat leidt eigenlijk standaard tot nieuwe matches. De één ziet net weer wat anders dan de ander. Ieder heeft zo z’n eigen manier van matchen en ieder ontwikkelt bepaalde fixaties. Dat is een nadeel als je er alleen voor staat, maar een voordeel als je met meer bent.

Na van archief geruild te hebben kon ik deze bijzondere rijen uit 2001 matchen. Zelfs van een youtube filmpje.

Bij de BVK hebben we de rubriek ‘check je match’. Als daar een lastige match wordt aangedragen zijn we er binnen de kortste keren uit. Bovendien verlopen dergelijke zoekacties vaak erg geanimeerd. Samen matchen is dus leuk! Dat bracht ons bij de BVK op het idee om te kijken of we deze dienst kunnen uitbreiden. We weten ondertussen met z’n allen wel dat nogal wat grote SKP’s zijn vastgelopen in het matchen. Aangezien hulp van automatisch matchen nog best ver weg is zal de hulp voorlopig hand/oogmatig moeten zijn.
Het plan is simpel. We zoeken een team van matchers bij elkaar die liefst ervaring, maar vooral affiniteit hebben met het matchen van spiegelkarpers. Het SKP dat hulp nodig heeft, meldt zich bij ons of wij bieden onze diensten bij hen aan. Wij vragen het betreffende SKP vervolgens om de plankfoto’s ergens (in the cloud) op te slaan. Zo kan het matchingteam indien nodig de plankfoto’s ordenen en rubriceren zodat zoeken wordt vergemakkelijkt. Daarna kan het team gelijk aan de slag met oude of binnenkomende vangstfoto’s. Het plan staat nog in de steigers. We zullen zien of we er, zoals de titel luidt, een ´matching community´ van kunnen maken. We zijn heel benieuwd of en hoe het gaat werken.

Vind je matchen van spiegelkarpers leuk en ben je bereid anderen daarmee te helpen? Laat het ons weten. Reken erop dat je er wel wat tijd mee kwijt bent maar je kunt het doen wanneer je wil.

Ook SKP´s/SKP-coördinatoren die graag hulp willen omdat ze er zelf geen tijd meer voor hebben en-of zijn vastgelopen in het matchen kunnen zich alvast bij ons melden: contact@karperbeheer.nl

FacebooktwittermailFacebooktwittermail