Check je Match

Een van de diensten die we als BVK verlenen is ‘Check je match’. Dit gaat, voor de up to date singles onder ons, niet over het curriculum vitae van je nieuwste date, maar over het beoordelen van je zoekresultaat bij het terugvinden van gevangen spiegelkarpers. Zeker de eerste jaren van het matchen van (bijna) kale vissen kun je aardig de mist in gaan. Het is gewoon vervelend als ‘terugzoeker’ van een SKP om te worden aangesproken op het feit dat de gevonden match van een projectspiegel niet klopt.

Het in elkaar projecteren van details is onontbeerlijk bij moeilijke gevallen.

De ene karpervisser heeft aan één rimpel op het water genoeg om karper exact te kunnen lokaliseren. Bij het herkennen van spiegelkarpers is dat niet anders. Waar sommigen zich blind staren of overmand worden door twijfel, hebben anderen dan weer meteen in de smiezen dat (de karper op) een vangstfoto wel degelijk overeenstemt met een bepaalde plankfoto (uitzetfoto). Tegenwoordig spreken we dan van een zogeheten ‘match’. Zijn of haar collega ontbreekt dan weer die feeling, en moet het stellen met enkel en alleen meetbare aanknopingspunten (zoals windrichting bijvoorbeeld). Noem het watersense of zesde zintuig. Je hebt het, of je hebt het niet. Punt.

Helaas is het wel vaker zo dat – vooral bij zwakbeschubde spiegels – het vaak moeilijk is om toch met zekerheid te kunnen stellen of het nu al dan niet een ‘match’ betreft. Een schubje dat verdwenen is, een plots gehavende staart, een opvallend andere tint, een bizarre vangstlocatie, een duik in het vangstgewicht, noem maar op. De twijfel kan zomaar toeslaan.

Talent bij het ‘screenen’ van karpers is één, maar net zoals met ontzettend veel dingen speelt vooral ervaring een belangrijke rol in dit verhaal. Zonder al te pretentieus te willen klinken, durven we stellen dat bovengenoemd talent en ervaring ruimschoots aanwezig is binnen onze BVK-rangen. Honderden – ja, zelfs duizenden – foto’s van spiegelkarpers passeerden de revue bij enkele van onze bestuursleden.

Die gevulde tank met ervaring wil de BVK met jullie delen. Graag zelfs!

Check je Match

Concreet kan je dus met alle twijfelgevallen terecht bij de BVK. Bezorg ons geschikt fotomateriaal (zowel vermeende plank- als vangstfoto’s op voldoende hoge resolutie), en wij doen ons uiterste best om een zo sluitend mogelijk antwoord te formuleren. Ieder antwoord zal grondig onderbouwd worden. Je krijgt dus niet alleen een ‘ja’ of  ‘neen’, we vertellen er ook bij waarom het absoluut zeker een match is, of waarom helaas ook niet. In het minst gunstige geval kan ook de BVK geen uitsluitsel geven, maar je kunt je wel achter ons verschuilen…

Volledigheidshalve meegeven dat de vangstinfo uiterst vertrouwelijk blijft. We gooien jullie foto’s en verhaal dus niet zomaar op de BVK-site of forum.

Waar je nu precies terecht kan met twijfelgevallen ? Simpel.

Mailen naar: contact@karperbeheer.nl

 

 

FacebooktwittermailFacebooktwittermail