Flyer – Gemakkelijk en betrouwbaar spiegelkarpers melden

We hebben als Spiegelkarperprojecten in het algemeen en de BVK in het bijzonder veel te danken aan spiegelkarpermeldingen. Meer dan een individuele melder zich zal realiseren. SKP-monitoring vormt de basis voor verantwoord en scherp karperbeheer. Daarnaast is het gewoon leuk en interessant voor de melders om feedback te krijgen op hun vangsten. Er is bij ons dan ook geen enkele twijfel of we die monitoring moeten blijven volhouden. Sterker, nu we met de Matching Community de weg zijn ingeslagen van het overnemen van nieuwe en oude uitzetarchieven gloort er een mooie toekomst voor SKP-monitoring. Een voorwaarde is wel dat de stroom meldingen niet opdroogt. Vandaar deze flyer. Een geheugensteuntje voor veel karpervissers en vooral bedoeld voor degenen die niet weten hoe melden werkt of het toch niet helemaal vertrouwen. Misschien kan het hen over de streep kan trekken om het eens te proberen?

 

Melden bij de Matching Community is vooral handig als je geen idee hebt bij welk SKP een spiegelkarper hoort. Dat is vaak het geval bij spiegelkarpers van open water, rivieren, meren, kanalen, vaarten. Voor het overige kun je natuurlijk ook altijd terecht bij je (vertrouwde) SKP-coördinator. Met de meeste van hen hebben we al een samenwerkingsverband via de Matching Community en we streven uiteraard naar uitbreiding daarvan zodat zo weinig mogelijk meldingen verloren gaan.

Om geen valse verwachtingen te wekken mogen we best een disclaimer bij de flyer doen. Met name voor de grote en oude (voor circa 2010) SKP’s geldt dat de wachttijd voor een match best lang kan zijn. Niet alleen gaat het daar vaak om grote bestanden met relatief kale spiegelkarpers, maar zorgen groei, erosie van schubben en verspreiding van karper voor meer zoektijd. Instant-matches komen daar minder voor. Wel kunnen we bijna altijd direct in algemene zin iets zeggen over de herkomst van je vangst. Weet ook dat het in de praktijk weleens tien jaar of langer duurt voor die match alsnog daar is!

Wij blijven het proberen.

Verspreid onze mooie meldflyer vooral verder.

FacebooktwittermailFacebooktwittermail