Viskwekerij Corten

Viskwekerij Corten is een klassiek familiebedrijf, gelegen in het Belgische Lommel. Het terrein ligt vlak naast het kanaal van Beverlo, een aftakking van het kanaal Bochelt-Herentals (ook wel eens het Kempisch kanaal genoemd).

Het grootste deel van het terrein wordt ingenomen door 14 groeivijvers die samen een oppervlakte van 20 hectare beslaan. De opslagbassins op de foto’s dienen voor het tijdelijk opslaan van karper

Zicht op een deel van de groeivijvers.   Opslagbassins omzoomd door natuurlijke kweekvijvertjes

Sinds 2013 zijn er goede contacten tussen Corten en de BVK. De niet aflatende zoektocht naar gezonde en zwaar(der) beschubde spiegelkarper loopt als een rode draad doorheen de vele gesprekken. Vader en zonen Corten hebben al geruime tijd een afnamepunt voor karper bij een grote kweker in Tsjechië. Aanvankelijk neemt Corten ook uitzetkarper af van een Franse kweker, maar dat contact komt op een laag pitje te staan na de levering van een partij slechte karper in december 2015. Vanaf dat moment concentreert Corten zich geheel op de Tsjechische karpers.

Het Tsjechisch kweekbedrijf vist op één dag vijvers leeg met een opbrengst van wel 100.000 kg K3 karper. Die Tsjechische kweker selecteert bij afvissingen de zwaar(der) beschubde spiegels (denk aan 5% van het bestand) voor Corten. Het resultaat is een allegaartje van goed beschubde tot zwaar beschubde spiegelkarpers. Opvallend, ruim de helft ervan beschikt over een rijen-achtig beschubbingspatroon.

Eind 2014 vinden de eerste leveranties plaats van deze ‘mooie Tsjechen’ aan verschillende Spiegelkarperprojecten in Nederland en België. Tussen 2015 en 2019 waren er veel SKP-uitzettingen met dit type in zowel Nederland als België. Anno 2019 kunnen we aan de hand van de terugmeldingen van SKP’s spreken over een redelijk snelle groei en een gemiddelde tot bovengemiddelde overleving in open water in de eerste vijf jaar na uitzetting.

Een in 2019 terug gevangen fraaie Tsjech uit november 2015

Een in 2019 terug gevangen fraaie Tsjech uit november 2015

Deze Tsjechische bloedlijn kent een eerder slanke bouw resulterend in vissen die het vooral ook in lengtegroei goed doen. In 2016 is er nieuw (Hongaars) bloed toegevoegd aan deze Tsjechische bloedlijn. Dat resulteert in 2018 in een lichting waarin ook veel hoger/gedrongen gebouwde spiegels vertegenwoordigd zijn. Corten heeft als opkoper/doorverkoper van pootkarper geen grote invloed op deze kweker (bijvoorbeeld wat betreft inkruisen van bloedlijnen). Logisch want die kwekers moeten het voor 95% van de afname voor consumptiedoeleinden hebben.

Deze foto van een in 2018 geleverde partij Tsjechen laat duidelijk de verschillen in bouw zien

Deze foto van een in 2018 geleverde partij Tsjechen laat duidelijk de verschillen in bouw zien.

Naast de geselecteerde spiegelkarpers zitten er ook zwak beschubde spiegels en edelschubkarpers in het pakket van Viskwekerij Corten. De Tsjechische edelschubkarpers kennen tot 2019 dezelfde vrij slanke bouw als de Tsjechische spiegels.

Een kwetsbaar punt van karperleveranties is vervoer en opslag. Omdat Corten niet zelf karper kweekt betekent dat extra vervoer plus extra opslag op eigen terrein. Kim Corten is, gelukkig voor ons, voortdurend bezig met verbeteringen in vervoer en opslag. Om beschadigingen te voorkomen en daarmee overleving te vergroten zijn er bijvoorbeeld zachte stootkussens aangebracht in de opslagbassins en in de transportwagens. Ook worden karpers (licht) verdoofd tijdens het vervoer wat resulteert in rustiger vissen in de transportwagen en op de plank. In de loop der jaren zie je de vorderingen terug op de karperplank. Waar mogelijk wordt er met de schuif gelost, dit voorkomt de zoveelste hapering aan bijvoorbeeld de rugvin.

2017 Corten Tsjech links en 2015 Corten Tsjech rechts

2017 Corten Tsjech links en 2015 Corten Tsjech rechts

Plezierig van Corten is zonder twijfel de vlotte en correcte manier van communiceren/afspreken rond leveringen. Vooral voor SKP’s met een strak dagschema is dat geen overbodige luxe.

FacebooktwittermailFacebooktwittermail