Op bezoek bij beroepsvisser Klop

“Moedig dat jullie hier zijn,” waren de eerste woorden van Wim Klop, een van de beroepsvissers van de Benedenrivieren.  

Zes man rond een tafel in een kantine, bakkie koffie erbij. Drie Klops, Wim en z’n twee zoons. Jonge sympathieke gozers met een open blik. En ik was er samen met twee bevlogen riviervissers: Maarten Oosting en Ronny Kivit. Daar heb ik heel wat meldingen en ervaringen digitaal mee uitgewisseld en nu voor het eerst live en meteen samen ‘voor de leeuwen’ bij de Klops.  

De vissersfamilie Klop vist al heel wat generaties in de Benedenrivieren

Het ijs was snel gebroken. Ik had een van de oude archieven van het SKP-AHV meegenomen. Rijen 2001. Hier en daar een kaartje met gegevens en daarachter een vangstfoto van dezelfde. Zo deden we het voor het digitale tijdperk en ik vul het nog steeds aan. Wim Klop herkende meteen onze oprechte passie voor die karpers.  “Het zijn je kindjes, hè.”

Bijvangst

Ruiterlijk werd toegegeven dat er in het verleden karpers zijn verhandeld door Klop. Bijvangst bij het zegenvissen. Hij refereerde aan de gefilmde overheveling van karper naar transportwagens van Peschkes vorig jaar eind maart, zoals wij ons uiteraard ook nog goed heugen. Klop zelf heeft dat vervoer voor grote partijen levende vis niet. Meestal is Van Wijk degene die de vis (brasem en voorn) levend af komt halen om te vervoeren naar visvijvers. Veel afzet is er volgens Klop niet voor karper. Voor consumptie zijn ze in de regel te groot en bij vijverbeheerders in België, die de grote afzetmarkt zijn voor de brasem en voorn, is er weinig of geen behoefte aan karpers. Dus uitsluitend als Peschkes of Van Wijk een lucratief afzetadres hebben voor karpers worden die karpers verhandeld, anders zet Klop ze alsnog terug in de rivier. Leuren met karpers doet Klop liever niet.

We hadden wat vragen voorbereid en een van die vragen was of zij ook hebben gemerkt dat de karperstand sinds een jaar of 15 hard achteruit gaat in het Benedenrivierengebied? Geheel tegen de verwachting in herkenden de Klops dit beeld niet. Ze vingen de laatste jaren niet meer en ook niet minder karper. Wel iets vaker spiegelkarpers maar het gros is verwilderde schub.

Klop is een gespecialiseerde zegenvisser. Brasem en voorn bestemd voor pootvis zijn het doel en snoekbaars vangt hij (vooral met staand want) voor de consumptiemarkt. Klop heeft wel degelijk weet van waar karpers zich wat vaker ophouden, maar laat die plekken met zowel staand want als met zegen naar eigen zeggen in de regel links liggen omdat karper in het algemeen commercieel gewoon geen bijzonder interessante buit is.

Bij de zegentrekken op brasem zitten er meestal helemaal geen en slechts een enkele keer wat meer karpers tussen. Karpers zijn goed in het ontwijken van de zegen en liggen meestal niet tussen de brasemscholen waar Klop het op gemunt heeft. Grote aantallen karper zijn sowieso een bijzonderheid. Bij visserijkundige onderzoeken heeft Klop wel een aantal keer wat meer karpers gevangen. In de regel zijn dat verwilderde schubs en een enkele keer spiegelkarpers, van die ‘met weinig schubben en een grote buik’. Later in het gesprek kwam een van de zoons met een foto op z’n telefoon van een in 2021 bij een visserijkundig onderzoek gevangen spiegelkarper in de Benedenrivieren. En wat voor eentje! Weliswaar een rechterflank, maar wij herkenden die vis gelijk. Een schoonheid van een spiegelkarper die er met enige regelmaat uit komt in de Benedenrivieren en meteen het bewijs is dat Klop niet alles afvoert, want deze spiegel is ook na 2021 nog gemeld.

Deze spraakmakende spiegel van de benedenrivieren werd in 2021 door Klop gevangen bij een visserijkundig onderzoek. Hier in 2022 vulde deze de onthaakmat van Michael van Turenhout.

Pijnpunten

Hoewel wij snel duidelijk hebben gemaakt dat wij er niet namens de (mede-visrechthebbende)  federatie Zuidwest Nederland waren en dus weinig konden aanbieden in ruil voor het ontzien van karpers, lieten de Klops wel weten heel graag wat meer ruimte te krijgen voor het vissen op snoek en baars, soorten die nu van de vergunning zijn uitgesloten. Een ander pijnpunt voor Klop is de bemoeienis van Sportvisserij Nederland en federaties met de handel in levende brasem die met name in visvijvers in België aftrek vinden. Het actief ontraden van dergelijke uitzettingen van brasem van open water in vijvers is een doorn in het oog van Klop want dat kost hen een groot deel van hun handel in levende brasem en voorn.

Wat je ook mag denken over het afvissen van brasem, er is in onze ogen een wezenlijk verschil tussen het aftoppen van een gigantisch groot natuurlijk brasembestand en het wegvangen van vrij schaarse karpers waarvan wij een substantieel deel met de SKP’s hebben uitgezet! Ook bij de Klops is er begrip voor onze noodkreet om karpers van open water te beschermen.

Zonder dat er iets afgesproken laat staan getekend is (daar waren wij ook niet op uit) betekende de stevige handdruk aan het eind voor ons wel zoveel als dit:

  • Klop ontziet voortaan eventuele gevangen spiegelkarpers (Dat is ‘m overigens nooit eerder gevraagd!) en maakt als het even kan een foto van de linkerflank die dan bij de Matching Community terechtkomt.
  • Voor het terugzetten van alle gevangen karper is duidelijk dat Klop een gebaar terug verwacht vanuit de georganiseerde hengelsport.

In een sfeer van elkaar helpen is er vaak meer mogelijk dan menigeen denkt. Zoals onze volgers ongetwijfeld weten hebben SKP’s/hsv’s hier en daar afspraken met beroepsvissers gemaakt over het terugzetten van karper waar dat rechtens wel mag. Het is niet meer dan logisch dat daar iets tegenover staat. Het is aan de visrechthebbende of zelfs het SKP om daar creatief in te zijn. Onze ervaring is dat als een beroepsvisser z’n woord geeft dat hij karpers terugzet dat meer dan voldoende is. Een man een man een woord een woord!

We weten allemaal dat de sfeer tussen beroepsvissers en sportvissers niet al te best is. We hoeven ook niet naïef te zijn, ik heb persoonlijk genoeg beroepsvissers gesproken en bezig gezien om te weten dat er geen enkele Roomser is dan de paus, maar de oprechte oproep van een van de zoons van Klop om als sportvissers eens te stoppen met die vreselijke scheldpartijen op het water bij het zien van een beroepsvisser neem ik graag ter harte en jullie hopelijk ook! Maak gerust eens een praatje en breek het ijs zoals wij deden.

Nu maar weer kijken wat ervan komt!

Joris Weitjens

FacebooktwittermailFacebooktwittermail