Introductie nieuw bestuurslid Jeroen Verschaeve

Ik ben Jeroen Verschaeve, geboren te Menen in 1974, ben 15 jaar gehuwd met Angela en heb een 13 jaar jonge zoon Arthur. Ik woon op dit moment in Zillebeke, een gemeente in West-Vlaanderen. Ik werk samen met mijn ouders in de horeca, waar we een hotelketen opgericht hebben: Westhoek-Hotels.

Ik vis al meer dan 40 jaar. Witvissen heb ik geleerd van pa en opa ten tijde de bamboehengel en ijzeren leefnet en daarna ben ik nooit meer gestopt met vissen. Elke was ik dag na school aan het water te vinden. Zomer, winter, zolang het water niet volledig dichtgevroren was zat ik aan het water. En in de klas zat ik te dromen over vissen… “Jeroen waar ben je weer met je gedachten?” “Aan het water juffrouw”, hahaha…

Ik heb veel visserijen beoefend en vissoorten belaagd: wedstrijdvissen met de vaste hengel, op de paling vanop de oever, snoek en snoekbaars vanuit de boot en natuurlijk op karper. Dit alles in België, Nederland & Frankrijk. Maar de laatste 10 jaar vis ik vooral op karper. Mijn voorkeur gaat naar GROTE open wateren: rivieren, kanalen, …

Jeroen met een prachtige groot-water vis

Ik zetel in de Provinciale Visserij Commissie (PVC) in West-Vlaanderen als verantwoordelijke voor de Provinciale wateren. In de praktijk zet ik me eigenlijk in voor alle waters en elke discipline. Ik heb al veel proberen te realiseren, waarvan pak ‘m beet 1/3 ook verwezenlijkt werd. Dit loopt uiteen van specifieke visuitzettingen zoals snoek of glasaal, tot visplaatsen aanleggen, wetswijzigingen, SKP’s promoten, noem maar op. Binnen de PVC is het een kwestie van veel geduld te hebben en veel aan te dringen. Hengelsteigers aangelegd krijgen bijvoorbeeld op de Leie is een plan van jaren. Ooit 13 jaar geleden begonnen met aanvragen. In 2023 beginnen ze er eindelijk aan!

Ik zetel ook in het Openbaar Overleg Orgaan van Agentschap Natuur En Bos, dat is ‘the place to be’ aangaande de opmaak en goedkeuring van de visserij wetgeving.

Wat ik nog wil verwezenlijkt zien is een goede controle langs de waterkant, voldoende paaimogelijkheden voor de vissen, hengelplaatsen specifiek op de Leie en Schelde. Laten we daarmee beginnen, want daarmee zijn we al decennia zoet…

Niet minst belangrijk natuurlijk is het oprichten van het spiegelkarperproject op de Leie in 2009. Heel wat vangstgegevens verzameld, Fish-inn’s georganiseerd, aanvragen gedaan om uiteindelijk groen licht te krijgen in 2010 om vanaf 2011 karpers te mogen uitzetten. Dit zowel in Oost- en West-Vlaanderen. Als ik anno 2023 zie wat de impact geweest is van de uitzettingen kan ik alleen maar trots zijn op het vele werk dat er ingestoken is. Niet alleen door mij natuurlijk! De wateren in ons land zijn niet zo groot en uitgestrekt als bij onze Noorderburen. Een duizendtal spiegels uitzetten op de Leie of Schelde verspreid door de jaren heeft al een grote boost op het karper bestand.

Jeroen met een spiegel van de Leie

KOP, wat staat voor ‘Karper Onderhouduitzettings Plan’, oh wat hoop ik dat die erdoor geraakt. Na een heel constructief overleg met alle West Vlaamse Spiegelkarperproject-verantwoordelijken is dit plan geboren. Het is niet minder dan een aanvraag voor het uitzetten van spiegelkarper op alle wateren waar reeds een SKP loopt. Dit, verantwoord en gecontroleerd, met intervallen om de 7 jaar voor tientallen jaren ver. Als Agentschap Natuur en Bos dit goedkeurt zitten we voor jaren goed. 17 maart is de volgende vergadering van de PVC en zal dit aan bod komen. Fingers crossed dus!

Wat mijn bijdrage zal zijn voor het BVK zal nog moeten blijken. De interesse is er natuurlijk, maar zoals velen waarschijnlijk kom ook ik veel tijd te kort. Ik ben dan ook nog eens voetbalcoach bij de jeugd. Het houdt ergens op. En ik doe niet graag half werk!

Jeroen Verschaeve

FacebooktwittermailFacebooktwittermail