SKP handleiding

Spiegelkarperprojecten (SKP’en) zijn niet meer weg te denken uit het karperlandschap van nu. We hebben het dan over projecten met ‘alles erop en eraan’: fotograferen, archiveren, monitoren, rapporteren.

Het intensief bezig zijn met een SKP maakt misschien blind voor waar het aanvankelijk mee en om begonnen is. Met name op de grote openbare wateren hing de toekomst van de spiegelkarper aan een zijden draadje! Ook de belangstelling van karpervissers voor veel van die wateren was tanende omdat er nog zo weinig mooie/grote karpers rondzwommen.

Nu meer dan 15  jaar na de start van de eerste projecten ziet alles  er weer wat rooskleuriger uit. Het aantal wateren waar nu weer spiegelkarpers zwemmen begint te groeien. Veel wateren winnen snel aan belangstelling nu de projectspiegels daar al richting de 30 pond gaan. Het feit dat er al zoveel is bereikt, is een verdienste van alle spiegelkarperprojecten of je dat nu met een grote S schrijft of met een piepklein s’je.

Toch vinden wij onze SKP’en met alles erop en eraan zeker geen overdreven luxe. Het vrij precies kunnen volgen van de effecten van een ingreep zoals het uitzetten van karpers is een belangrijk instrument om (ecologisch) verantwoord karperbeheer te beoefenen.

Een handleiding voor het opzetten van een SKP vind u hier. Aangezien niet elk water hetzelfde is kan de BVK u helpen bij het gedegen opzetten van zo’n SKP. Voor meer informatie hierover kan u contact met ons opnemen via contact@karperbeheer.nl

 Bronnen en relevante artikelen

FacebooktwittermailFacebooktwittermail