2013 – ALV & Meeting
Zaterdag 21 december jongstleden stond de allereerste ALV van de BVK op de agenda. Het viel te merken dat het in de drukke dagen voor kerst niet meevalt om veel leden naar Het Wapen van Diemen te lokken. Met een man of tien werd er in de ochtenduren daarom soepel en efficiënt vergaderd over het eerste jaar van onze nog jonge vereniging en natuurlijk het jaar dat komen gaat. We kijken met trots terug en met enthousiasme vooruit!
Na het vergadergedeelte waren de aanwezigen wel toe aan een stevige lunch. De frituur van Het Wapen van Diemen draaide plotseling overuren. De serveerster, een krasse Amsterdamse die geenszins op haar mondje bleek gevallen, liet zich echter niet van de wijs brengen. Gelukkig druppelde er, ondanks het druilerige weer, nog een aantal geïnteresseerden binnen voor de open meeting.
Na deze welverdiende lunchpauze was het tijd voor het middagprogramma. Zelf mocht ik aftrappen met een korte update over het Spiegelkarperproject op het Twentekanaal. Symbolisch welhaast, want het toeval wilde dat juist deze zaterdag daar de derde uitzetting plaatsvond. Daarna was het de beurt aan Filip Matthys om een mooie presentatie te verzorgen over het SKP op kanaal Gent-Oostende. Frappant is dat veel karpers daar ook hun toevlucht zoeken tot het brakke water van het havendok. Nemen de vissen daar per ongeluk nog één extra sluis, dan zitten ze zomaar op volle zee!
Tot slot liet Joris een aantal bijzondere meldingen zien van zowel het Amsterdamse als van het project Zuidelijke randmeren. Het waterstelsel van Amsterdam, dat via sluizen met zo’n beetje de halve wereld in verbinding staat, zorgt altijd weer voor verrassende zwemroutes en verschaft flink wat inzicht in trekgedrag van karpers.
Na dit korte ‘rondje SKP’ was het tijd voor het hoogtepunt van de dag. De BVK had Gerwin Gerlach bereid gevonden om een presentatie te verzorgen met de titel ‘Karperbeheer, vroeger, nu en in de toekomst’. Gerwin scheef in ‘Karper’ al een vierdelige artikelenreeks over Karperuitzettingen in Nederland en borduurde hier in zijn presentatie lustig op voort. Op z’n eigen relaxte wijze combineerde hij interessante weetjes over voortplanting en overleving van karpers met intrigerende en nooit eerder getoonde archieffoto’s. Wie wist dat karpers uitzetten in vroeger jaren (tussen 1900 en 1960) van de bekende ‘Heidemijers’ vooral plaatsvond in open wateren in Nederland? Niet zozeer ten bate van de sportvisser maar om de opbrengst van het water te verhogen en daarmee de consumptiemarkt een zetje te geven!
Bijzonder om te zien was dat met de opkomst van de sportvisserij in Nederland (rond 1960) karper als pootvis aan strenge criteria (van met name biologen) werd onderworpen. Prachtige spiegels maakten plaats voor schubkarpers met een percentage wild bloed. Maar ook dit democratisch midden van de OVB ging uiteindelijk op de slachtbank. Het deugde niet gauw en wat dat betreft is er niet zo heel veel veranderd.
Gerwin benadrukte de kracht van SKP-en en maakte duidelijk dat we dankzij de monitoring bij waterbeheerders meer gedaan hebben gekregen op gebied van actief karperbeheer (uitzetten).
Het deskundig publiek met in hun midden kenners als Jan Junge, Peter Otte en Ton van der Spiegel (what’s in a name) was zichtbaar en hoorbaar geboeid en regelmatig kwamen er vragen en aanvullingen uit de zaal.
Toen de uitbaatster een half uur na de geplande eindtijd haar hoofd om de hoek stak bleek wel: over karperbeheer raken we nooit uitgepraat! Nog en half uur verder werd besloten om de boeiende gesprekken aan de bar voort te zetten. Gerwin, via deze weg nogmaals bedankt voor je uitstekende presentatie!