Maiko Busschaert

Mijn naam is Maiko Busschaert, de tweede Belg in onze Vlaams-Nederlandse vereniging. Opgegroeid en nog steeds wonend in Waregem. In het dagelijkse leven doe ik de boekhouding van drie scholen uit Kortrijk. Daarnaast probeer ik mijn tijd te verdelen tussen mijn gezin, het voetbal, de BVK en mijn eigen visserij.

Bijna elk openbaar water waar het voor mij halverwege de jaren ’90 begon heeft wel iets met de Leie te maken. Zowel de diverse oude rivierarmen die al tientallen jaren afgesloten zijn van de moederrivier, als de kanalen Bossuit-Kortrijk en Roeselare-Ooigem, die wel nog in verbinding staan met de Leie door middel van een sluis, waren of zijn nog steeds afhankelijk van de rivier.

Als jong ventje, gefascineerd door dat dunne nylonlijntje dat ons met de onderwaterbewoners verbindt, was ik na school en tijdens vakanties bijna dagelijks op weg naar deze wateren met fiets en kar vol hengelspullen. De Leie was dus nooit veraf. Toen al hoorde je overal aan de waterkant verhalen over de machtige Maas. Ik droomde stiekem dat ‘mijn’ Leie ook ooit terug een hengelwater van soortgelijke betekenis zou worden. Niemand die zich er toen al waagde aan een voorzichtige hengelpoging. Het water was simpelweg nog te vervuild.

Toen de Leie terug levensvatbaar werd (mede dankzij de inzet van Aquafin) werden hier en daar voorzichtig al de eerste schubkarpertjes gevangen. Dankzij de inzet van Jeroen Verschaeve en Filip Matthys, die het spiegelkarperproject op de Leie en het KGO mogelijk maakten, kunnen wij in de jaren die volgen genieten van de vangst van een spiegel tussen een trits schubkarpers. Dit zijn zowel projectvisjes van de Leie zelf als visjes die vanuit het KGO de Leie op komen gezwommen. Toen ik mijn allereerste projectspiegel ving werd een skp-adept ter plaatse geboren!

Snel wordt de plank- en vangstfoto gezocht ...De migratiemogelijkheden die deze vissen hebben op het open water zijn (voor ons Belgen dan) ongezien en voor mij het meest fascinerende en uitdagende aspect aan mijn hobby. Wanneer de plankfoto met nummering na de vangst van een spiegeltje dan via de projectverantwoordelijke in m’n mailbox arriveert weet ik soms met mijn vreugde geen blijf…  Snel wordt de plank- en vangstfoto dan op het online forum van de website spiegelkarperproject.be geplaatst en kan de zoektocht naar een nog straffere vangst gewoon weer opnieuw beginnen.

Daarom ook dat ik geen seconde twijfelde toen Filip Matthys me vorig jaar vroeg om deel uit te maken van het BVK-bestuur. De spiegelkarperprojecten zullen volgens mij meer en meer de levensader worden van onze hobby om een gevarieerd karperbestand op de grote, open wateren in stand te houden of her op te bouwen. Als vereniging staan we sterker in punten als economische benutting van karper en banden met karperkwekers te onderhouden in het streven naar de ideale uitzetspiegel (overleving, bouw, beschubbing).

Steun onze hobby door lid te worden van de BVK en blijf trouw jullie spiegelkarpervangsten terugmelden bij de projectverantwoordelijken.

Genieten van een gevarieerd karperbestand

Maiko

FacebooktwittermailFacebooktwittermail