Ate Loonstra

Mijn naam is Ate Loonstra, geboren in 1974 en opgegroeid in Zuidwest-Friesland. Op mijn 18de ben ik gaan studeren in Utrecht, in 2001 verhuisd naar Amsterdam en sinds 2015 woonachtig in Weesp. Daar woon ik sindsdien met mijn vrouw en twee pasgeboren dochters. Qua opleiding ben ik medisch bioloog en ik werk bij een bedrijf in de radiotherapie. Daar ben ik het ‘medisch geweten’ van het bedrijf en houd mij bezig met bewijsvoering en met name ook de veiligheidsaspecten van de medische apparatuur die wij ontwikkelen en verkopen.

Ik heb vroeger altijd veel gevist. Als klein jochie met vader (heit) en een bamboehengeltje, later met telescoophengeltjes, en nog later met een werphengeltje met brood of wormen op alles wat er maar wou bijten.

Van links naar rechts heit, broer, ik en zusje in 1981

Mijn karpervisserij ontwikkelde zich in mijn jeugd aan de plaatselijke vijver in Friesland. Ergens rond mijn 13de jaar, dus eind jaren 80, moet ik mijn eerste karper gevangen hebben. Met een Engelse pen als dobber en met een flinke klont deeg op basis van aardappel, broodkruim, suiker en wat custard poeder als aas. In de jaren erna ben ik steeds lichter gaan vissen, meer gaan zoeken en beter gaan vangen. Succesvol op het open water werd ik ondanks diverse pogingen echter niet. Dat het karperbestand in Friesland in die tijd niet overhield speelde ook wel een rol. Volgens mij is daar inmiddels wel het één en ander veranderd.

Na mijn 18de is het vissen vanwege studie en andere prioriteiten gedurende lange tijd een bijzaak in mijn leven geweest. Wel bleef de interesse. Mijn hengels echter dienden vooral als kapstok voor spinnenwebben. Tot ik in 2015 verhuisde naar Weesp en besloot weer wat meer tijd voor het vissen vrij te maken. Dit keer beet ik me meteen vast in het open water en met vallen en opstaan is er regelmaat gekomen in het aantal (spiegel)karpervangsten.

Met een in 2001 op de Naardertrekvaart uitgezette rijenkarper.

Mijn spiegelkarpers meldde ik natuurlijk bij het lokale SKP en het werd me al snel duidelijk dat daar wel wat hulp gebruikt kon worden. In 2018 heb ik het Weesper SKP archief overgenomen, gedigitaliseerd en geordend. Sindsdien ben ik ook heel regelmatig in contact met het buur-SKP van de Amsterdamse Hengelsport Vereniging. Met Joris Weitjens dus.

Afgelopen najaar al polste Joris me voor een actievere rol bij de BVK maar het aanstaande vaderschap in combinatie met enkele andere verantwoordelijkheden en activiteiten zorgden ervoor dat ik de boot nog even afhield. Nu, vlak voor de ALV enkele weken geleden, werd ik weer gepolst en dit keer zei ik ja. Mijn leven is nu iets overzichtelijker en sinds thuiswerken de norm is heb ik dagelijks wat extra uurtjes tot mijn beschikking. Mijn officiële rol bij de BVK is algemeen bestuurslid en ik zal me met name bezighouden met het up-to-date houden van de website. Dat ik zelf sinds mijn verhuizing naar Weesp mijn visserij-avonturen bijhoud in een eigen blog (Droomvissen.nl) dat op hetzelfde type platform draait is daarbij alleen maar handig.

De nieuwe BVK-trui bracht de afgelopen week nog geen geluk; zoals wel vaker dit jaar kwamen uitsluitend schubkarpers op de mat.

Naast het bijhouden van de BVK-website hoop ik ook door een kritische houding en vanuit een onafhankelijke positie mijn steentje bij te dragen aan de discussies binnen de BVK over karperbeheer. Door mijn rol bij de BVK hoop ik zo bij te dragen aan het instandhouden van een mooi karperbestand zodat ik – en met mij vele anderen – ook in de toekomst kunnen genieten van onze (soms) verslavende hobby.

Ate Loonstra

FacebooktwittermailFacebooktwittermail