Juli 2017 – De Gentenaar

Gent is niet alleen de hoofdstad van de Vlaamse provincie Oost-Vlaanderen, het is daarbovenop nog eens een belangrijke draaischijf gebleken. Noem het de gemene deler van flink wat open water uit Oost- en West-Vlaanderen.

Geloof het of niet, maar veel projectspiegels met sterke migratiedrang zijn langs of door Gent gepasseerd. Net zoals vele andere grote steden, is Gent immers een labyrint aan kanaaltjes, riviertjes, stroompjes. Denk aan de Coupure en de Leie die vrolijk door het centrum van Gent meanderen. Wil je – als spiegelkarper – Gent verlaten, dan wacht er je een ‘zee’ aan mogelijkheden. In noordelijke richting kan je het kanaal Gent-Terneuzen kiezen. Meer oostelijk kan je stroomop de Schelde nemen. Liever naar het zuiden? Dan is de Leie jouw traject! In westelijke richting kan je via de Ringvaart het kanaal Gent-Oostende bereiken. Drukbevaren kanalen, of eerder meanderende rivieren? Of toch liever in Gent blijven? Kiest U maar!

Gent; een speeltuin voor karpers met een uitgesproken migratiedrang

Ergens in de jaren ’50 besloten de Gentenaren een roeibaan te graven. Met een lengte van 2.3km en een breedte van 76 meter kan er netjes in vijf banen geroeid worden. Die kaarsrechte streep water werd in open verbinding geplaatst met het gigantische waterarsenaal dat Gent rijk is.

De naam Watersportbaan lag voor de hand. Niet alleen roeiers konden er aan de slag. De Sportbaan vormt al tientallen jaren lang het favoriete strijdtoneel voor vaste stok- en feederwedstrijden van erg hoog niveau. Ook de karpervisser ontdekte flink wat jaren terug al de Sportbaan. Samen met het aangrenzende domein ‘De Blaarmeersen’ vormen ze een veelbesproken duo.

In maart 2011 werden er een eerste keer projectspiegels uitgezet. 78 stuks van Aquality werden er gefotografeerd en vrijgelaten (gewicht tussen de 1.0 en 2.7kg). Eerder kale spiegels van vermoedelijk Franse herkomst. Op vandaag scoort deze lichting een terugmeldpercentage van 17%. Je zou denken; wel aan de lage kant voor zo’n bakje water van goed twee kilometer. Als je echter de gigantische migratiemogelijkheden (soms ook richting niemandsland) bekijkt, dan is die 17% niet eens zo’n slecht cijfer.

November 2015; een tweede uitzetting. Dit keer is het viskwekerij Corten die de spiegels mag leveren. 56 geselecteerde Tsjechen (gewicht tussen de 1.0 en 2.4kg) glijden die middag de Sportbaan in. Elf verschillende projectspiegels doken al op, goed voor een terugmeldpercentage van netjes 20%.

In april 2017 weet Yves De Smedt een knap gebouwde spiegel te vangen op het waterlabyrint van Gent. Het bijhorend gewicht van 8.4kg doet me vermoeden dat het hier om een projectspiegel van het kanaal Gent-Oostende gaat, en toch kan ik ‘m niet matchen met een KGO’ertje. De uitzetfoto’s van de Watersportbaan 2011 worden erbij gehaald. Ook hier; noppes! Tegen beter weten in (hoe kan een vis in hemelsnaam op één groeiseizoen richting 8kg gaan?) klik ik het mapje WSB2015 open en begin te digitaal te bladeren… Stop! Bij nummer 90 is het jandorie prijs!

Bingo !

De plankfoto toont ons een visje van 1.8kg bij zowat 46cm. In tegenstelling tot de gemiddelde Tsjech van Corten, heeft de 90 geen grote plaatschubben, maar een rijtje eerder kleine schubbetjes. Opvallend.

Uitgezet in november ’15, en gevangen in april ’17. Hoeveel groeiseizoenen heeft dit visje dan achter de kiezen? Precies, eentje! De – erg gesmaakte – vangstfoto toont ons dan ook een kloek gebouwde spiegel. Wat een plaat!

Yves met De Gentenaar; wat een plaatje!

Goed twee maanden na de vangst van Yves krijg ik opnieuw een melding van deze spiegel. Dit keer is Joachim van Brussel de gelukkige! Joachim heeft de spiegel niet gewogen, maar schat hem of haar tussen de 7 en 8kg. De paai hebben ze inmiddels gehad, vandaar het kleine duikje. Tenminste, dat nemen we gemakshalve maar aan. Hoe oud is deze projectspiegel, denk je? Jaartje of vier? Vaak stoeit die leeftijdsklasse wel wat mee met de grote meute, maar echt paairijp en onderhevig aan de daaraan gelinkte gewichtsschommelingen? Ik durf er mijn hand niet voor in het vuur steken. Joris Weitjens heeft een sterk vermoeden dat die grote schommelingen door herstel van de paai pas merkbaar zijn vanaf k5.

Opvallend, de spiegel was bij Yves (eerste melding) niet bepaald op citytrip, want ook Joachim kon de 90 in het Gentse strikken. De naam van deze projectspiegel van de maand is dan wel erg voor de hand liggend; De Gentenaar!

Joachim met een tweede vangst van De Gentenaar

Naast de erg knappe bouw en subtiele beschubbing, is vooral de gewichtstoename betoverend. Wanneer we de plankfoto er opnieuw even bijnemen, dan zien we een relatief grote kop en staart voor een visje van amper 1.8kg. Ook het ingevallen buikje is opmerkelijk. Die ingevallen buikjes hebben trouwens een verklaring. Wanneer de kweker in het najaar karper gaat afvissen en tijdelijk stockeert in bassins (of andere vormen), dan is bijvoederen uit den boze. Bijvoederen betekent ontlasting, en ontlasting betekent vervuiling van het water. Wanneer je (erg) veel karper op een kleine oppervlakte hebt, dan kan die massale ontlasting kwalijke gevolgen hebben. Voor de kweker is het dus simpel; van zodra de karpers tijdelijk zijn opgeslagen, wordt er niet meer bijgevoerd. Na een paar weekjes gaan karpers dus zo’n ingevallen buikje vertonen. Misschien woog De Gentenaar bij afvissing wel al 2.5kg? Afvissen, stockeren, transporteren, … brengt stress teweeg. Laat stress nu toevallig dé energievreter bij uitstek zijn. Tel daar de ‘voederstop’ bij, en die gesuggereerde 2.5kg is plots niet eens zo gek meer.

 

Maar ook dan is de groei opvallend. Gaat De Gentenaar iedere zondag uitgebreid lunchen op de Watersportbaan? Er gaat immers amper een weekend voorbij of je ziet er vele tientallen witvissers op ’n rij een wedstrijd betwisten. Een emmer lokvoer en kilootje rode muggenlarven per man… Tel uit de winst voor onze Gentenaar.

 

Of is het een genetisch verhaal? Zou zomaar kunnen! De Tsjechen van Corten doen het bijna overal goed. Vaak zie je ze na uitzetting niet alleen toenemen in lengte, maar ook in hoogte. Dubbele winst!

 

In het slechtste geval (voor ons dan) kiest De Gentenaar het ruime sop, en duikt ie nooit of te nimmer meer op. Stiekem hoop ‘k dat deze markante spiegel trouw blijft aan zijn of haar stad!

 

Filip Matthys

FacebooktwittermailFacebooktwittermail