Kwekers en leveranciers in actie

Er zijn vast al karperbeheerders en SKP-verantwoordelijken die al serieus nadenken over de uitzettingen komend najaar. Kwekers en leveranciers doen dat ook, maar voor hen is het voorjaar een drukke periode waarin de nodige keuzes gemaakt moeten worden. Keuzes waarvan de meeste uitzetprojecten het resultaat pas weer in 2020 zien. Afgelopen maand pikten we hier en daar wat informatie en berichten op over hun activiteiten. Die delen we graag met jullie.

Voor wie dacht dat Viskweekcentrum Valkenswaard geen rol meer speelt in de karperkweek, meer dan ooit kweken ze spiegelkarpers op van eitje tot visjes van een cm of 15. Die zogeheten vingerlingen worden grif afgenomen door particulieren maar ook door kwekers/leveranciers. De gebroeders Vandeput deden al twee keer (2016 en 2017) goede zaken met de in Zonhoven groot (k3) gemaakte vingerlingen. Jan van Mechelen van het dit viskweekcentrum bevestigde bij ons dat ook de speciaal gekweekte edelschubkarpers van Vallkenswaard (wederom) bij Vandeput in Zonhoven zijn ondergebracht om door te groeien.

Edelschub met Valkenswaardroots geleverd door Vandeput in 2017

Edelschub met Valkenswaardroots geleverd door Vandeput in 2017

Corten leverde drie jaar op rij in België en Nederland de speciaal voor SKP’s op beschubbing uitgezochte Tsjechische spiegels. Corten kweekt zelf geen ‘gewone karpers’, maar wel koi-karpers. In 2014 waren wij als BVK op bezoek bij Corten en stonden die putjes droog. Onlangs zijn de koi samen gezet op de natuurlijke vijvers voor de paai.  Ook al ben je niet direct koi-liefhebber, dit door Kim Corten gemaakte filmpje is toch wel heel bijzonder.

EDKO-vis gaat door waar ze al jaren mee bezig zijn: bijzondere uitzetkarpers kweken met een zelf ontwikkelde bloedlijn. Sinds vorig jaar kweekt EDKO-vis naast de mooi beschubde spiegelkarpers ook hoog gebouwde edelschubs die eveneeens als Special Carp worden verkocht. Edwin van Egmond stuurde ons wat foto’s van de oogst van vorig jaar en het broed van dit jaar.

Special Carp, vingerlingen van afgelopen jaar, met forse edelschubs

Special Carp, vingerlingen van afgelopen jaar, met forse edelschubs

Zoals bekend is er een groeiend aantal particulieren die bijzondere karpers kweken. Vanwege de kleinschaligheid en hoge prijzen vaak niet zo geschikt voor SKP’s van open water maar de moeite waard om te volgen. In Engeland doet Antony Hurst z’n best om de originele Redmirepool-bloedlijn in stand te houden met afstammelingen van de fameuze uitzetting van 50 karpers in 1934 in Redmire. Onlangs streek hij vijf verschillende ouderdieren van deze bloedlijn af (twee kuiters en drie hommers) . Hij stuurde ons wat foto’s van het afstrijkproces afgelopen maand.

Bloedverwant van de Redmirekarpers wordt gestimuleerd om eitjes te geven

Bloedverwant van de Redmirekarpers wordt gestimuleerd om eitjes te geven

Facebooktwittergoogle_plusmailFacebooktwittergoogle_plusmail