Viskwekerij Corten

Viskwekerij Corten is een klassiek familiebedrijf, gelegen in het Belgische Lommel. Hun terrein ligt vlak naast het kanaal van Beverlo, een aftakking van het kanaal Bochelt-Herentals (ook wel eens het Kempisch kanaal genoemd).
Grofweg kan je de site opdelen in drie stukken. In de eerste plaats is er het bedrijfsgebouw met verkoopruimte voor siervissen. Steek je de straat over, dan kom je bij acht tijdelijke opslagbassins, omzoomd door een tiental natuurlijke kweekvijvertjes. Het grootste deel van het terrein wordt ingenomen door 14 groeivijvers die samen een oppervlakte van 20 hectare beslaan.

Zicht op een deel van de groeivijvers.   Opslagbassins omzoomd door natuurlijke kweekvijvertjes

Siervis is Corten zijn grootste bron van inkomsten en die kweekt hij zelf. Daarnaast is Corten in Vlaanderen al lange tijd leverancier van pootvis (brasem, voorn, karper, winde, zeelt) aan zowel visvijvers als aan uitzetprojecten in openbaar water.

Sinds 2013 zijn er goede contacten tussen Corten en de BVK. De niet aflatende zoektocht naar zwaar(der) beschubde spiegelkarper liep als een rode draad doorheen de vele gesprekken. Vader en zonen Corten hebben al geruime tijd een afnamepunt voor karper in Tsjechië. Niet zomaar een kweker, maar eentje uit de top drie van dat land. Om jullie een idee te geven; dat Tsjechisch bedrijf vist op één dag vijvers leeg met een opbrengst van wel 100.000kg K3 karper. Dan weet je ’t wel.
Corten is erin geslaagd die Tsjechische kweker te overtuigen om bij afvissingen de zwaar(der) beschubde spiegels uit te selecteren (denk aan 5% van het bestand). Het resultaat is een allegaartje van goed beschubde tot zwaar beschubde karpers. Opvallend, ruim de helft ervan beschikt over een rijen-achtig beschubbingspatroon.

Eind 2014 hebben de eerste leveranties van deze ‘mooie Tsjechen’ plaatsgevonden aan verschillende Spiegelkarperprojecten in Nederland en België. Aan het eind van groeiseizoen 2015 kunnen we aan de hand van de, uiteraard nog niet massale, terugmeldingen spreken over een veelbelovende groei.

Ook in 2015 heeft Corten niet stilgezeten, en heeft het zijn vaste adressen in Frankrijk aangesproken. Ook daar konden ze een kweker overtuigen om te selecteren op beschubbing. In tegenstelling tot de relatief slanke bouw (Boheemse invloeden) van de Tsjechische spiegels, zullen die Franse vissen een hogere bouw bezitten, dit omwille van Hongaarse invloeden.

Corten levert naast deze geselecteerde types ook de reguliere (kale) consumptiespiegels aan een lagere prijs. Edelschubkarpers van verschillende bloedlijnen en graskarpers zijn eveneens verkrijgbaar.

De eerste foto's van de 2015-oogst    De eerste foto's van de 2015-oogst1

Vanuit de BVK blijven we werk maken van goede contacten met bovenvermelde kweker. Dit zorgt ongetwijfeld voor een vruchtbare samenwerking waar finaal de karpervisser beter van wordt.

Facebooktwittergoogle_plusmailFacebooktwittergoogle_plusmail