EDKO-VIS

EDKO-VIS, geleid door Edwin van Egmond, is een bijzondere aanbieder van uitzetkarper. Het product dat EDKOVIS levert staat bekend onder de naam Special Carp. EDKO-VIS heeft een geheel eigen wijze van kweken. In de loop van de tijd heeft hij een eigen kweeklijn ontwikkeld door op verschillende manieren Valkenswaardspiegels te kruisen met Hongaarse spiegels. De bevruchting tussen Valkenswaarders en Hongaarse vissen vindt plaats door af te strijken. Een groot deel van het broed groeit op tot vingerling in een met polderwater doorspoelde tank. Anders dan bij alle kwekers en leveranciers groeien de karpers verder op in peilvakken van een grote polder waarvan het visrecht bij de familie is. Omdat de familie van Egmond een beroepsvissersfamilie is die nog actief vist hebben ze de beschikking over de middelen om de polder jaarlijks af te vissen.

Edko spiegel

Special Carp 2014

Om te kunnen kruisen en te kijken hoe de ouderdieren het zouden doen importeerde Edwin van Egmond rond 2007 EDKO-VIS een partij van 1500 kilo Hongaarse spiegels uit het buitenland. Een groot deel van die Hongaarse spiegels werd in de kweekpolder uitgezet. Deze vissen wegen anno 2015 tussen de 10 en 20 kilo. Dat verkaart het feit dat EDKOVIS ook grote karper ter verkoop kan aanbieden.

Uiteraard blijft er jaarlijks veel karper achter in verschillende peilvakken van de polder en vindt ook succesvolle natuurlijke voortplanting plaats. Dat maakt dat er naast de speciaal gekweekte en geteelde Special Carp er een mengelmoesje aan kruisingen in de peilvakken rondzwemt waaronder als bijproduct ook schubkarpers.

De jaarlijkse oogst ligt sinds 2014 rond de vijf ton k3 karper en daarmee kan EDKO-VIS aan de vraag voldoen van SKP’en.

Special Carp 2015

Wat betreft voor ons belangrijke eigenschappen als groei en vitaliteit moeten we afwachten wat de data van SKP’en ons gaan vertellen. Het kweekproces zelf biedt veel aanknopingspunten om optimistisch te zijn over zowel groei als overleving.

Maak eens vrijblijvend een afspraak met Ed van Egmond om zelf te zien en te horen hoe ze te werk gaan. Ze staan u graag te word. Neem gerust op een kijkje op hun website

  • http://www.special-carp.nl/
  • http://www.edkovis.nl/

specialcarpnl

edko-logo

 

 

Bronnen en relevante artikelen

Facebooktwittergoogle_plusmailFacebooktwittergoogle_plusmail