CarpFarm

CarpFarm is een leverancier van uitzetkarper die vanaf 2006 actief is in Nederland, aanvankelijk Koos Walters en later ook Bert Teuben. Koos Walters heeft veel expertise en is ondermeer werkzaam geweest bij kweekcentrum/betaalwater Villedon. De karper die geleverd wordt is afkomstig van een kweker in Frankrijk (La Brenne). Carp Farm levert vanaf 2007 jaarlijks gemiddeld zo’n 5000 kilo karper in Nederland, voornamelijk spiegel- maar ook veel edelschubkarper.

CarpFarmEr wordt op de kwekerij op de authentieke manier geteeld. Dus aparte teeltvijvers met verschillende ouderdieren, waardoor een mix van nageslacht, inclusief schubkarpers wordt geproduceerd. Er is in het verleden voornamelijk gebruik gemaakt van Hongaarse bloedlijnen, uiteraard met het oog op bouw en groei ten dienste van de consumptiemarkt.

CarpFarm levert standaard k2/k3 gemengd, maar kan op bestelling ook oudere/grotere karper leveren. Ook grote karper (10 kilo-plus) wordt geleverd. Daar hangt wel een prijskaartje aan vast.

SKP-en zijn sinds februari 2007 (proefuitzetting in Amsterdam) vaste afnemers van CarpFarm. SKP-en zijn tevreden over de vitaliteit van de geleverde vissen. Beschadigingen komen zelden voor vanwege de (vaak) directe bezorging van kweekvijver tot uitzetpunt. Ook de overleving is goed. De groei op open watersystemen is zeer wisselend en varieert van snel tot (zeer) traag. Opvallend is ook de variabele bouw en kleur van de spiegelkarpers. Het grootste kritiekpunt van met name SKP-en is de beschubbing.

Carp Farm heeft echter aangegeven bezig te zijn met het ontwikkelen van een, mooier beschubde, bloedlijn speciaal voor de ‘karpervissersmarkt’. In 2012 plukten SKP-en daarvan de eerste vruchten.

 

Logo-Carpfarm

 

Bronnen en relevante artikelen

Facebooktwittergoogle_plusmailFacebooktwittergoogle_plusmail