Beschadigingen op uitzetfilmpjes

Steeds vaker zie je op YouTube of websites filmpjes opduiken van karperuitzettingen. Niet zelden duiken daar onderwaterbeelden in op. Vanuit het barstensvol zwembadje, of net na het vrijlaten van onze troetels. Wat bij die beelden opvalt, is de schade bij uitzetvissen. Boven water lijkt de schade mee te vallen, maar eenmaal diezelfde vissen onderwater gefilmd worden, veranderen ze in echte monstertjes. Het lijkt wel of de beschadigingen – eenmaal onder de waterspiegel – extra uitvergroot worden. Hier is duidelijk sprake van optisch bedrog. Het zijn toch echt dezelfde vissen die het ene moment onwennig in het zwembadje liggen, het andere moment op die zachte uitzetplank flanneren. En toch…

Niet alleen bij uitzettingen is ons dat al opgevallen. In een tuinvijver bijvoorbeeld kan een karper zomaar witte vlekken vertonen op het schubbenkleed. Wanneer je echter die vis boven water bekijkt, dan is van die witte schakering plots geen spoor meer over. Hoogstens één of meerdere loszittende schubben.

Vraag is… hoe verklaar je zoiets?

Vermoedelijk speelt reflexie een belangrijke rol in dit verhaal. Lucht (zuurstof) is een minder dicht medium dan water. De overgang van een dicht medium (het water in dat zwembadje) naar een minder dicht medium (zuurstof) zorgt voor een andere reflexie van het licht. Althans, dat probeert Wikipedia ons toch wijs te maken.

Zit er onder een loszittende schub niet een flinterdun laagje zuurstof? Is hiermee die opvallend witte accentuering verklaard?

Wie het weet, mag ons het vertellen, graag zelfs. Wat wel vaststaat, is dat oppervlakkige schade (opgelopen bij stockering, transport, afnetten, …) sterk uitvergroot wordt wanneer de camera onderwater gaat. Iets om rekening mee te houden!

Afronden maar met een cliché. Het liefst krijgen we de karpers zo gaaf mogelijk aangeleverd. Dit is niet alleen mooier, maar tevens zijn er sterke aanwijzingen dat de mate van beschadiging een rol speelt in de overleving tijdens het eerste jaar na uitzetting.

Filip Matthys

FacebooktwittermailFacebooktwittermail